22 jan Hur ligger du till med dina dokument på webben?
Pdf:er och Word-dokument på webben?
Det stora arbetet med att analysera webben för att säkerställa att man följt alla rader i checklistan för WCAG är klart. Du har tagit dig igenom ett otroligt projekt för att sjösätta er nya webb och du vill bara vill luta dig bakåt i soffan, sträcka armarna rakt upp i luften och samtidigt ge dig själv en ordentlig klapp på axeln för att ni lyckades.
Det är då … Du känner någonting kommer krypandes i bakhuvudet som vill göra sig påmint.
– Hallå… glöm inte bort oss! Det är alla dokument på webben som ropar. För de ska också ses över och tillgänglighetsanpassas för att bli tillgängliga för alla – oavsett om man ser och kan läsa eller inte, utan har hjälpmedel som stöttar.
Vad ska man då tänka på?
Jo, först och främst är det viktigt att tänka på strukturen och att dokumentet innehåller taggar, rubriker och inte bara fetad brödtext, att läsordningen är korrekt uppsatt (extra viktigt vid tabeller och formulär) och att beskrivande texter på allt som inte är brödtext finns med. Det är jättelätt att missa när man gör tabeller eller diagram!
Något jag ofta ser när jag granskar pdf:er är att man missar tabellrubriker och beskrivande texter för samtliga fält. Detta är ett måste för att skärmläsare ska kunna tolka och förstå vad den ska läsa upp för er besökare. Jag vet, det är mycket att hålla ordning på och det gäller att hålla tungan rätt i mun.
Går det få en pdf helt perfekt?
Nej, helt 100 % perfekt går det inte att få till för att en pdf ska vara helt tillgänglig. Men gör du allt du kan för att dagens hjälpmedel ska lyckas tolka innehållet är det bra. Det är ju inte bara att andra ska kunna läsa innehållet som är viktigt här, även Google vill kunna läsa av din pdf för att kunna indexera och söka i den. Om du till exempel har ett inscannat dokument publicerat på din hemsida så går det inte att varken söka i det, varken sökfunktionen i Acrobat Reader eller för Google. Google indexerar innehållet på din hemsida, och har du då en pdf som inte går att läsa av kommer den placeras långt bak i sökresultaten och därmed är det inte så många som tar del av den. Så för att summera ihop det – Tillgängliga pdf:er är inte bara bra för en del utan bra för alla!
Behöver du och ditt företag hjälp med analys och anpassning av era pdf:er? Hör av dig till oss, så hjälper vi dig!
Tyvärr går det inte lämna några kommentarer till detta inlägg.